200 φωλιές για τα ανθρωποπούλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περισσότερες από 200 τεχνητές φωλιές για τα ανθρωποπούλια έχουν τοποθετηθεί παγκύπρια από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας...

Περισσότερες από 200 τεχνητές φωλιές για τα ανθρωποπούλια έχουν τοποθετηθεί παγκύπρια από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, με στόχο την προστασία του είδους αλλά και τον βιολογικό έλεγχο των τρωκτικών.

Κι άλλα είδη


Σύμφωνα με τον ανώτερο λειτουργό της Υπηρεσίας Θήρας Νίκο Κασίνη, οι πλείστες από αυτές χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο όχι μόνο από ανθρωποπούλια, αλλά και από διάφορα άλλα πουλιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης θέσεων φωλαιοποίησης. Για παράδειγμα, τις φωλιές αυτές χρησιμοποιούν με μεγάλη επιτυχία άλλα αρπακτικά είδη, όπως το Falco tinnunculus (σιαχίνι) και νυχτόβια όπως το ενδημικό μας υποείδος Otus scops (θουπί). Επίσης έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές φωλιές χρυσοκαρακάξας (Coracias garrulus).

Και δακτυλίδια


Κάθε χρόνο, πριν από την περίοδο αναπαραγωγής, το προσωπικό της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας συντηρεί και καθαρίζει τις φωλιές αυτές έτσι ώστε να είναι έτοιμες για να δεχθούν τα ζευγάρια φτερωτών εποίκων», ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Π» ο κ. Κασίνης και πρόσθεσε πως οι φωλιές ακολούθως παρακολουθούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και καταγράφονται το είδος και ο αριθμός των αβγών ή / και νεοσσών που υπάρχουν σε κάθε φωλιά. Για σκοπούς έρευνας οι νεοσσοί δακτυλιώνονται. Αυτό βοηθά στη μελέτη των πουλιών αυτών και στο να κατανοήσουμε κατά πόσο οι νεοσσοί ή οι ίδιοι οι γονείς χρησιμοποιούν την ίδια φωλιά για σειρά ετών.
«Δεδομένης της πίεσης που ασκείται στα πουλιά από την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της γης και την έλλειψη θέσεων φωλεοποίησης, το πρόγραμμα τοποθέτησης τεχνητών φωλιών στην ύπαιθρο ενθαρρύνει τη φωλαιοποίηση, την αναπαραγωγή και κατ’ επέκταση συνδράμει στην αύξηση του πληθυσμού των ανθρωποπουλιών, καθώς και στην προστασία όλων των αρπακτικών και άλλων ειδών της κυπριακής πανίδας», εξηγεί ο κ. Κασίνης.

Το σχέδιο


H υπηρεσία, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των ειδών της κυπριακής πανίδας, εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία εδώ και 20 χρόνια το σχέδιο αναπαραγωγής των ανθρωποπουλιών Tyto alba, με την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών σε διάφορους ευνοϊκούς για τα πουλιά αυτά χώρους (μεγάλα δέντρα, κάτω από γεφύρια, κτηνοτροφικά υποστατικά).
Από το 1996 τοποθετήθηκαν οι πρώτες τεχνητές φωλιές πιλοτικά στην επαρχία Λάρνακας για μείωση των τρωκτικών και συγκεκριμένα της ποντίκας, την οποία συναντάμε σε όλο το νησί σε μεγάλους αριθμούς και αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της υπαίθρου, καθώς προκαλεί σοβαρές ζημίες σε αγροτικές καλλιέργειες, μεμονωμένα δέντρα, αποθήκες τροφίμων, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αλλού. Απώτερος στόχος είναι μέσω αυτής της εναλλακτικής μεθόδου να επιτευχθεί η μείωση των τρωκτικοκτόνων που τοποθετούνται για έλεγχο των τρωκτικών και τα οποία δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε είδη που τρέφονται με τρωκτικά, όπως τις κουκουβάγιες, ημερόβια αρπαχτικά (αετούς, γεράκια, φαλκόνια) και τα οποία αν τραφούν με ζωντανό, προσβεβλημένο με ποντικοφάρμακο τρωκτικό δύναται να δηλητηριαστούν και αυτά. Επίσης, στόχος της Υπηρεσίας Θήρας είναι να βοηθήσει το ανθρωποπούλι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων φωλεοποίησης αφού τα χαμόσπιτα και τα κουφαλερά δέντρα στα οποία φωλιάζει έχουν σημαντικά μειωθεί.

Δεισιδαιμονίες


Ο αριθμός του είδους, παρότι προστατευόμενο, έχει επίσης μειωθεί. Ασυνείδητοι τα σκοτώνουν λόγω της λανθασμένης σύνδεσής τους με δεισιδαιμονίες. Τα ανθρωποπούλια ονομάζονται και χαροπούλια από την ανατριχιαστικό κλάμα τους κατά τη διάρκεια της νύκτας. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι με την επέκταση του οδικού δικτύου σε αγροτικές κυρίως περιοχές πολλά ανθρωποπούλια σκοτώνονται από διερχόμενα οχήματα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομμάτια η ενότητα πριν την άφιξη Λουτ

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδια για επένδυση μαμούθ στην Πύλα

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέι: Οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες μόλις άρχισαν

Πολίτης News, 11.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή