20 εκ. για έρευνες χωρίς αποτέλεσμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Αποκαλύφθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν στη Νομική Υπηρεσία άνευ αντικρίσματος - 14 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις σε δίκες εναντίον του κράτους

Σχεδόν 20 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι φορολογούμενοι το 2015 και το 2016 για τις έρευνες και τις άλλες διαδικασίες που γίνονται για την κατάρρευση της οικονομίας, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας. Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ άγνωστο παραμένει το ποσόνπου καταβλήθηκε το 2017, αφού η σχετική έκθεση του γενικού ελεγκτή δεν περιλαμβάνει το περασμένο έτος, παρά το ότι ο κ. Μιχαηλίδης στην έκθεσή του, για άλλα θέματα κάνει αναφορές και στο 2017 και στο 2018. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην έκθεση δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην πρόσληψη των παιδιών εισαγγελέων και «φίλων», στη Νομική Υπηρεσία παρά το ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2016.

Λεφτά υπάρχουν

Στην έκθεση του κ. Μιχαηλίδη σημειώνεται ότι η αύξηση των δαπανών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει με την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για τις υποθέσεις της οικονομίας. Επισημαίνεται πως το 2016 χρησιμοποιήθηκαν 15 εμπειρογνώμονες. Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε επιστολή του προς τον Οδ. Μιχαηλίδη πριν λίγες μέρες ανέφερε πως τα μεγαλύτερα ποσά δεν αφορούν αυτές καθαυτές τις έρευνες για το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων σε σχέση με την οικονομία, «αλλά πρόκειται για έξοδα εμπειρογνωμόνων με τα οποία αναγκαστικά βαρύνεται η Δημοκρατία για την εκπροσώπηση και υπεράσπισή της σε διεθνείς διαιτησίες δυνάμει διακρατικών συμφωνιών και άλλες διαδικασίες». Από τα σχεδόν 13 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν το 2016 τα 8 εκατ. ευρώ σχεδόν αφορούσαν έξοδα προς υπεράσπιση της Δημοκρατίας σε διεθνείς διαιτησίες και σε αγωγές σε σχέση με πράξεις διάσωσης της οικονομίας, τα οποία καταβάλλουν από 50% η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο λογιστικά αυτές οι δαπάνες χρεώνονται στη Νομική Υπηρεσία. Επί της ουσίας δεν έχει σημασία ποιος κρατικός φορέας πληρώνει τα σπασμένα. Το γεγονός είναι ότι όλα αυτά τα χρήματα βγαίνουν από τις τσέπες των πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν δει πέραν των υποσχέσεων κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αύξηση 784%!

Το 2015 παρατηρήθηκε αύξηση δαπανών για τις έρευνες και τους εμπειρογνώμονες σε σχέση με την κατάρρευση της οικονομίας σε ποσοστό 784%. Από τις 863.000 ευρώ που δαπανήθηκαν το 2014, τον επόμενο χρόνο (2015) δαπανήθηκαν 7.634.000 ευρώ. Το 2016 συνεχίστηκε το ράλι δαπανών με περαιτέρω αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2015 έτσι ώστε οι δαπάνες να ανέλθουν στα 12.824.000 ευρώ.

Μια τρύπα στο νερό

Παρά το ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν για χρόνια, ώστε να δουν τους υπαίτιους για την κατάρρευση της οικονομίας να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και να καταδικάζονται, ο γενικός εισαγγελέας μόλις προσφάτως διαμήνυσε πως η αναμονή της τιμωρίας των ενόχων, είναι περίπου «τζάμπα κόπος».

Στοίχισαν 14 εκατ. οι χαμένες δίκες 

To 2016 το ποσόν που κατέβαλε ο Κύπριος φορολογούμενος για αποζημιώσεις και έξοδα σε αγωγές εναντίον του κράτους εκτοξεύθηκε σχεδόν στα 14 εκατ. ευρώ από τα 3,7 εκατ. ευρώ που είχαν καταβληθεί το 2015. Πρόκειται για χρήματα τα οποία το κράτος όφειλε να πληρώσει στη βάση δικαστικών αποφάσεων. Οι αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν εναντίον των Φαρμακευτικών Υπηρεσίων για αγωγές ένεκα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων ανήλθαν στα 3.807.800 ευρώ. Για αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν εναντίον του Υπ. Άμυνας λόγω της έκρηξης στο Μαρί καταβλήθηκαν 2.6 εκατ. ευρώ. Για τρεις υποθέσεις ιατρικής αμέλειας ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους ανήλθε στο 1,7 εκατ. ευρώ. Επίσης πληρώθηκαν 737.000 ευρώ για δύο υποθέσεις απαλλοτριώσεων και 650.000 ευρώ γιατί το κράτος αρνήθηκε το 2010 να καταβάλει τα έξοδα για μεταφορά τουριστών στην Κύπρο λόγω του κλεισίματος της Eurocypria. Ο γενικός ελεγκτής στην έκθεσή του θέτει απλώς το διαδικαστικό θέμα για το ποιο υπουργείο ή τμήμα πληρώνει τα σπασμένα, αλλά η ουσία παραμένει ασχολίαστη.

Φέσι αλλοδαπών

Στην έκθεση του γενικού ελεγκτή, σημειώνεται, μέχρι τον Ιούλιο του 2017 465 αλλοδαποί χρωστούσαν στο κράτος 345.000 ευρώ λόγω επιδικασθέντων εξόδων από το Ανώτατο και Διοικητικό Δικαστήριο. Σε παλαιότερο κατάλογο, μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, περίπου 1.100 αλλοδαποί χρωστούσαν 761.000 ευρώ. Τα χρέη αυτά διαγράφηκαν καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί είχαν απελαθεί, ενώ όσοι βρίσκονταν στην Κύπρο δεν ήταν εύκολο να εντοπιστούν. Τελικώς διαγράφηκαν χρέη 662.000 ευρώ. Ο γενικός ελεγκτής εισηγείται να υπάρξει σύστημα ώστε αμέσως μετά την εκδίκαση μιας υπόθεσης να εισπράττονται τα χρήματα που οφείλονται στο κράτος.

Οι ακριβοί μας ανεξάρτητοι ανακριτές

Στην έκθεση του γενικού ελεγκτή για τη Νομική Υπηρεσία γίνεται ευρεία αναφορά στους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που διορίζει ο γενικός εισαγγελέας αλλά και στους ανακριτές της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ). Το 2016 δαπανήθηκαν σχεδόν 160.000 ευρώ σε 8 πρώην αστυνομικούς και ένα πρώην δικαστή που διορίστηκαν από τον γεν. εισαγγελέα ως ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές σε διάφορες υποθέσεις. Οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίζει ο γεν. εισαγγελέας πληρώνονται με βάση την αρχική βαθμίδα της κλίμακας Α13 και τις ώρες που εργάζονται. Ωστόσο, ουδείς ελέγχει την ορθότητα του αριθμού των ωρών που δηλώνουν οι ίδιοι. Παράλληλα, τα μέλη της ΑΑΔΙΠΑ, που αναλαμβάνουν ανακρίσεις, πληρώνονται επίσης με την ώρα στη βάση όμως της κλίμακας Α15. Και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει έλεγχος των ωρών που δηλώνουν ότι εργάζονται. Ο γενικός ελεγκτής εισηγείται να γίνει μείωση της βάσης αποζημίωσης των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών και των μελών της ΑΑΔΙΠΑ στην κλίμακα Α11 και παράλληλα να βρεθεί μηχανισμός ελέγχου των ωρών που δηλώνονται εκ μέρους τους. Πριν από αρκετά χρόνια, όπως είχε αποκαλύψει ο «Π», ένας εκ των ποινικών ανακριτών που είχε διοριστεί σε συγκεκριμένη υπόθεση είχε δηλώσει πως εργαζόταν ακόμα και τη Μεγάλη Παρασκευή την ώρα του Επιταφίου. Μάλιστα, εκείνην την ώρα ισχυριζόταν ότι έκανε ανάκριση και έπαιρνε καταθέσεις! Έκτοτε δεν λήφθηκε κανένα απολύτως μέτρο ελέγχου της κατάστασης και φέτος επανέρχεται και πάλι στην έκθεση του γεν. ελεγκτή.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελευταία δόση- Θάνατος 32χρονου

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 13:45 (τελευταία ενημέρωση 13:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοί είναι οι 6 υποψήφιοι του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές

Πολίτης News, 13:45 (τελευταία ενημέρωση 13:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζητείται συμβιβαστική λύση για το Κτήμα Μακένζυ στη Λάρνακα

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ, 13:12 (τελευταία ενημέρωση 13:12)

Επιστροφή
στην αρχή