176 ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Κύπρο το 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Στα όριά τους έχουν φτάσει οι δομές των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας από την αυξημένη ροή εισόδου στην Κύπρο ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι δομές των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας από την αυξημένη ροή εισόδου στην Κύπρο ασυνόδευτων ανηλίκων. Από 46 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες πριν το 2017, φέτος έχουν φτάσει τους 222. Η πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από την κηδεμόνα των ασυνόδευτων ανηλίκων, διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, είναι η παροχή στέγης στα παιδιά διά της τοποθέτησής τους σε σπίτια με οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν ανάλογο επίδομα για τον σκοπό που εξυπηρετούν. Ο μεγάλος αριθμός των περσινών αφίξεων όμως και ο τετραπλασιασμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στο νησί κατέστησε δύσκολη την εφαρμογή τού εν λόγω προγράμματος, με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να θεωρούν αναγκαία την αύξηση των δυνατοτήτων του κράτους να φιλοξενεί ανήλικους μετανάστες με τη δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Η απόφαση για τη δημιουργία του κέντρου λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ανακοίνωσε ότι το κέντρο θα είναι χωρητικότητας 100 παιδιών.

Το 2019 και βλέπουμε


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων θα δημιουργηθεί στο Ζύγι με την χρήση containers, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για το Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου. Για την ανέγερση του κέντρου, το κόστος υπολογίστηκε σε περίπου 650.000 ευρώ, ενώ για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, τα κόστη ανέρχονται σε 965.000 ευρώ και περιλαμβάνουν την εργοδότηση δύο συντονιστών, 18 φροντιστών, ενός ψυχολόγου και ενός διοικητικού λειτουργού για τη στελέχωση του κέντρου, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα.
Από τα 965.000 ευρώ του κόστους κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του κέντρου, περίπου 680.000 ευρώ αναμένεται να καλυφθούν από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Νορβηγίας. Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή περίπου 935.000 ευρώ (υπόλοιπο κόστους λειτουργίας συν τα κόστη ανέγερσης των εγκαταστάσεων), το Υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει να το βρει από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κέντρου, τα κόστη λειτουργίας προσβλέπεται να καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης με ποσοστό μέχρι 90%. Η συνδρομή του κράτους στη λειτουργία του κέντρου θα κυμαίνεται μεταξύ 103.000 και 111.000 ευρώ τα έτη 2019 και 2020. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει μάλιστα καταστήσει σαφές με επιστολή του προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας ότι εφόσον το έργο δεν έχει συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς του 2018, δεν μπορεί να ξεκινήσει φέτος. Περαιτέρω, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το ΥΠΟΙΚ θέτει ως προϋπόθεση για την έγκριση του έργου, ότι οποιαδήποτε τυχόν συγχρηματοδότηση από πλευράς του κράτους του κέντρου μετά το τρίτο έτος λειτουργίας του, θα πρέπει προηγουμένως να λάβει την έγκριση του ΥΠΟΙΚ. Αντίστοιχα, το ΥΠΟΙΚ θέτει ως προϋπόθεση οι εργοδοτούμενοι στο κέντρο να μην καταστούν μόνιμοι.

Στην παραλία του Ζυγιού


Η ευθύνη για τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων θα αναληφθεί από το Γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Κύπρο, ο οποίος υπέβαλε και σχετική αίτηση στον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ-Νορβηγίας. Ως χώρος για τη δημιουργία του κέντρου προκρίνεται να χρησιμοποιηθεί τμήμα των εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι. Όπως πληροφορείται ο «Π», οι εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν είναι η εγκαταλειμμένη λέσχη αξιωματικών της ΕΛΔΥΚ στην παραλία του Ζυγιού δίπλα από τη μαρίνα. Τελική απόφαση για τη χωροθέτηση του κέντρου δεν έχει ακόμα ληφθεί, με το κόστος ανακαίνισης των εγκαταστάσεων να παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται πάντως από το Τμήμα Δημοσίων Έργων ότι εφόσον επιλεχθεί ο πρώην στρατώνας φιλοξενίας της ΕΛΔΥΚ για το κέντρο, το κόστος ανακαίνισής του θα κυμανθεί στα 650.000 ευρώ της προϋπολογιζόμενης δαπάνης για την ανέγερση του κέντρου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μικτές τάσεις έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Πολίτης News, 08:26 (τελευταία ενημέρωση 08:26)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το YouTube «πήρε σκούπα» και άρχισε τις διαγραφές

Πολίτης News, 08:00 (τελευταία ενημέρωση 08:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι αργίες και τα τριήμερα του 2019

Πολίτης News, 08:00 (τελευταία ενημέρωση 08:00)

Επιστροφή
στην αρχή