17 πράγματα που έγιναν για πρώτη φορά και ίσως δεν γνώριζες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Αναπάντεχα, σοβαρά και κάποιες φορές αστεία γεγονότα και τάσεις που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στον κόσμο το τελευταίο διάστημα

Της Tricia Tisak

 1. Δικαστήριο στην Ταϊβάν αποφαίνεται υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊβάν αποφάνθηκε πως οι νόμοι της χώρας που απαγορεύουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι αντισυνταγματικοί, δίνοντας στους νομοθέτες δύο χρόνια διορία για να αλλάξουν τους υπάρχοντες, ή να σχεδιάσουν καινούργιους νόμους που να επιτρέπουν τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών – κάνοντας το μικρό αυτό κράτος το πρώτο στην Ασία που επιτρέπει κάτι τέτοιο.

 

 1. Αποθήκευση αρχείων εικόνων στη μνήμη

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αποθηκεύσουν κινούμενες εικόνες στο πιο απίθανο μέρος – εντός ζωντανών κυττάρων. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ κωδικοποίησαν μέσα στο DNA κοινών βακτηρίων, μια σειρά από καρέ που δείχνουν ένα άλογο που τρέχει και που τραβήχτηκαν το 1878 από τον Έντουαρντ Μάιμπριτζ, έναν πρωτοπόρο της φωτογραφίας και της κινηματογράφησης. Οι αποθηκευμένες εικόνες παρέμεναν εκεί ενώ τα βακτήρια πολλαπλασιάζονταν: μια εξέλιξη με πολλές πιθανές εφαρμογές στο μέλλον.

 

 1. Η Βραζιλία ταλανίζεται από την πρώτη απεργία εδώ και 20 χρόνια

Βία ξέσπασε στη Βραζιλία τον Απρίλιο, όταν διαδηλωτές και Αστυνομία συγκρούστηκαν στην πρώτη απεργία που σημειώθηκε στη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες. Οι εργάτες εξοργίστηκαν από τις κλήσεις του Προέδρου Μικέλ Τεμέρ για αναθεώρηση του εργατικού νόμου και κούρεμα του γενναιόδωρου συνταξιοδοτικού συστήματος.

 

 1. Ζευγάρι από τη Βρετανία παντρεύεται στην Ανταρκτική

Για πρώτη φορά ένα ζευγάρι από τη Βρετανία παντρεύεται επίσημα στο βρετανικό έδαφος της Ανταρκτικής. Το ζευγάρι, αμφότεροι αρχηγοί αποστολών για το British Antarctic Survey –ερευνητικός σταθμός στη νήσο Αδελαΐδα– παντρεύτηκε τον Ιούλιο, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

 

 1. Αγία έδρα για πρώτη φορά σε τέσσερις χώρες

Από τους πέντε που αναδείχθηκαν στη θέση του καρδιναλίου τον Ιούνιο, οι τέσσερις είναι οι πρώτοι στις χώρες τους που φτάνουν σε αυτό το αξίωμα: στο Ελ Σαλβαδόρ, στο Λάος, στο Μάλι και στη Σουηδία. Οι επιλογές του Πάπα παραμένουν ευθυγραμμισμένες με τη πρόθεσή του για διαφοροποίηση στις τάξεις των καρδιναλίων, την εκκλησιαστική αρχή που θα επιλέξει τον επόμενο Ποντίφικα.

 

 1. Νόμος στη Γαλλία αποκλείει τα πολύ αδύνατα μοντέλα

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, τη χώρα που θεωρείται από πολλούς η γενέτειρα της μόδας, θεσπίστηκε νόμος που απαγορεύει τα αποστεωμένα μοντέλα. Βάσει του νόμου (που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο) θα είναι απαραίτητη η συγκατάθεση ιατρών για τη γενικότερη υγεία των μοντέλων – και ενός φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος. Υποχρεωτικά, ρετουσαρισμένες φωτογραφίες μοντέλων θα πρέπει να φέρουν την κατάλληλη ένδειξη, αλλιώς τα πρακτορεία θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

 

 1. Αμερικανοί επιστήμονες διορθώνουν DNA σε ανθρώπινο έμβρυο

Για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες επιστήμονες έχουν αφαιρέσει επιτυχώς μια επικίνδυνη μετάλλαξη σε ανθρώπινα έμβρυα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο Nature τον Αύγουστο. Με ένα σύστημα που λέγεται Crispr, οι επιστήμονες κατάφεραν να σβήσουν γονίδια που επιφέρουν καρδιακές παθήσεις και ίσως οδηγήσουν σε ξαφνικό θάνατο στο μέλλον.

 

 1. Το facebook κυκλοφορεί την πρώτη του ταινία εικονικής πραγματικότητας

Η Oculus, το παρακλάδι του facebook που ασχολείται με την εικονική πραγματικότητα, κυκλοφόρησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία εικονικής πραγματικότητας, το Μiyubi, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών του Sundance, τον Ιανουάριο. Η ταινία διαδραματίζεται στην Αμερική της δεκαετίας του 1980, και στο 40λεπτο φιλμ ο θεατής βιώνει τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιχνιδιού ρομπότ.

 

 1. Το καναδικό νομισματοκοπείο κυκλοφορεί φωσφορίζον νόμισμα

Για να γιορτάσει τα 150 χρόνια του, ο Καναδάς έδωσε στην κυκλοφορία ένα νόμισμα που φωσφορίζει, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Το νόμισμα των δύο δολαρίων, το οποίο οι Καναδοί αποκαλούν «τούνι», απεικονίζει ένα τοπίο με λίμνη, όπου ο ουρανός παίρνει πράσινο-μπλε χρώμα, προς τιμήν του Βορείου Σέλαος.

 

 1. Εξελίξεις στις κινέζικες βιομηχανίες

Τον Απρίλιο κατασκευάστηκε το πρώτο αεροπλανοφόρο στην Κίνα. Το πλοίο, που παραμένει χωρίς όνομα, χρειάστηκε λιγότερο από 4 χρόνια για να τελειώσει και θα είναι ετοιμοπόλεμο το 2020. Λιγότερο από έναν μήνα μετά, το πρώτο επιβατικό τζετ που κατασκευάστηκε στην Κίνα απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σανγκάης για το παρθενικό του ταξίδι. Η χώρα ευελπιστεί πως θα μπει στην παγκόσμια αγορά των αερομεταφορών με το αεροπλάνο C919.

 

 1. Μια τομή στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Για πρώτη φορά, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία όγκων που έχουν κοινά γενετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους – ασχέτως του τύπου καρκίνου. Για χρόνια, οι ιατροί εστίαζαν σε καρκινικά κύτταρα ανάλογα με το πού βρίσκονταν στο σώμα. Το Prembrolizumab (γνωστό ως Keytruda) είναι ανοσοθεραπευτικό φάρμακο που δεν επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να προστατευθούν από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

 1. Εντοπίστηκαν οι γονείς ενός μωρού δεινοσαύρου

Για πρώτη φορά, παλαιοντολόγοι προσδιόρισαν το είδος ενός από τα μεγαλύτερα αβγά δεινοσαύρου, που βρέθηκε στην Κίνα πριν από 25 περίπου χρόνια. Σύμφωνα με επιστήμονες, το απολιθωμένο έμβρυο είναι ένας τεράστιος οβιραπτόσαυρος, ένας μεγαλόσωμος φτερωτός δεινόσαυρος που ζύγιζε μέχρι και έναν τόνο και είχε γαμψά νύχια και ράμφος χωρίς δόντια.

 

 1. Μια ακόμα εκτόξευση για την Ινδία

Η Ινδική Υπηρεσία Διαστήματος έκανε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ όταν εκτόξευσε 104 δορυφόρους από έναν και μόνο πύραυλο, σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε η Ρωσία με 34. Είναι γνωστό πως για την Ινδία η εξερεύνηση του διαστήματος (και το εμπόριο πέρα από αυτό) αποτελεί προτεραιότητα, και αυτή η εκτόξευση καθιστά τη χώρα έναν σημαντικό παίκτη στην ιδιωτική αγορά του διαστήματος.

 

 1. Εκλογές στο Νεπάλ

Για πρώτη φορά εδώ και δυο δεκαετίες, εκατομμύρια Νεπαλέζοι ψήφισαν σε εκλογές – ένα υποσχόμενο, ίσως και επισφαλές βήμα στην πορεία της χώρας προς μια κανονική δημοκρατία. Το Νεπάλ έχει ταλαιπωρηθεί για χρόνια λόγω της πολιτικής αστάθειας και της –ουσιαστικά– ανύπαρκτης διακυβέρνησης μετά από τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο που έληξε το 2006, και την κατάργηση της μοναρχίας, το 2008.

 

 1. Η ζωγραφιά ενός κρανίου σπάει το ρεκόρ για τους Αμερικανούς καλλιτέχνες

Το «Untitled», ζωγραφιά του Ζαν Μισέλ Μπασκιά από το 1982, που δείχνει ένα κρανίο με τη χαρακτηριστική τεχνοτροπία του καλλιτέχνη, πωλήθηκε τον Μάιο σε δημοπρασία έναντι 110,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, έγινε ο ακριβότερος πίνακας Αμερικανού καλλιτέχνη που έχει πωληθεί μέχρι σήμερα.

 

 1. Να προσέχουμε τα ‘Borgs;

Για πρώτη φορά, εταιρείες εξοπλίζουν και ενσωματώνουν τεχνολογία στους υπαλλήλους τους. Η Epicenter, μια εταιρεία στη Σουηδία, δίνει στους εργαζόμενούς της την επιλογή να εμφυτεύσουν στα χέρια τους ένα σύστημα ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (το RFID). Μια αμερικανική εταιρεία, η Three Square Market, κάνει το ίδιο, με τους εργαζόμενούς της να είναι σε θέση (εφόσον το επιθυμούν) να «τσιπαριστούν» ώστε να μπορούν –μεταξύ άλλων– να ανοίγουν πόρτες, ή να συνδέονται με τους υπολογιστές τους αυτόματα. Υπάρχουν, βέβαια, σοβαρές ανησυχίες.

 

 1. Μια σημαντική αλλαγή στα βιβλία Ανατομίας

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Ονομάζεται μεσεντέριο και μέχρι τώρα θεωρούνταν κομμάτι του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, ερευνητές στην Ιρλανδία απέδειξαν πως πρόκειται για όργανο – ένα σύνολο ιστού που επενδύει την κοιλιακή κοιλότητα.

 

 

ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΑ!

Οι γυναίκες παίρνουν το τιμόνι στη Σαουδική Αραβία

Με βασιλικό διάταγμα, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία μπορούν πλέον να οδηγούν. Η απόφαση, που θα επιτρέψει σε περισσότερες γυναίκες να εργαστούν και θα τις απαλλάξει από το οικονομικό βάρος να πληρώνουν για οδηγό, συμβαδίζει με το σχέδιο του νέου βασιλιά για τόνωση της στάσιμης οικονομίας της χώρας. Το βασίλειο θα παραχωρεί διπλώματα σε γυναίκες οδηγούς από τον Ιούνιο του 2018.

 

Γυναίκα ιθαγενής υποψήφια για Πρόεδρος στο Μεξικό

Μια γυναίκα ιθαγενής είναι υποψήφια για τη θέση του Προέδρου στο Μεξικό. Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα. Η Μαρία ντε Χεσούς Πατρίσιο Μαρτίνες, γνωστή και ως «Μαριτσούι», είναι θεραπεύτρια από το Χαλίσκο, και υποστηρίζεται από τους Ζαπατίστας, ένα αριστερό κίνημα που το 1994 ηγήθηκε της 12ήμερης εξέγερσης στα νότια της χώρας

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

TP: Ένα κατακερματισμένο 2017...

Με τον ερχομό της νέας αυτής χρονιάς, η ειρήνη φαντάζει εύθραυστή, η αλήθεια μοιάζει θολή και όλα πλέον αποτελούν ένα θέαμα

05 / 07
Επιστροφή
στην αρχή