Ήταν μια εύκολη απόφαση η υποψηφιότητά μου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
O Παναγιώτης Σταυρινίδης μιλάει χαμηλόφωνα και μετράει τις λέξεις του. Δεν είναι από τους ανθρώπους που θα πούνε περισσότερα από όσα χρειάζονται ή λιγότερα από όσα απαιτούνται. Το διαπίστωσα στη δεύτερη συνέντευξη που κάναμε και μιλήσαμε κυρίως για την επιλογή του να πολιτευτεί. Με ακαδημαϊκή πορεία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και δημόσιες παρεμβάσεις σε διάφορα θέματα, διαθέτει σημαντικό πολιτικό υπόβαθρο, όπως και άποψη για το πώς ο ίδιος εννοεί την πολιτική. «Ήταν εύκολη η απόφαση» λέει για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί γιατί.

O Παναγιώτης Σταυρινίδης μιλάει χαμηλόφωνα και μετράει τις λέξεις του. Δεν είναι από τους ανθρώπους που θα πούνε περισσότερα από όσα χρειάζονται ή λιγότερα από όσα απαιτούνται. Το διαπίστωσα στη δεύτερη συνέντευξη που κάναμε και μιλήσαμε κυρίως για την επιλογή του να πολιτευτεί. Με ακαδημαϊκή πορεία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και δημόσιες παρεμβάσεις σε διάφορα θέματα, διαθέτει σημαντικό πολιτικό υπόβαθρο, όπως και άποψη για το πώς ο ίδιος εννοεί την πολιτική. «Ήταν εύκολη η απόφαση» λέει για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί γιατί.

 

 

Δεν δυσκολεύτηκα να αποφασίσω
- Κύριε Σταυρινίδη, να υποθέσουμε ότι αυτή η πρώτη επαφή σας με την πολιτική, υπό την έννοια της συμμετοχής στις ευρωεκλογές, είναι η αρχή μιας πολιτικής σταδιοδρομίας;

 

- Νομίζω πως κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με βεβαιότητα αυτό. Εγώ ζω αυτή την εμπειρία με πραγματικό ενδιαφέρον, ιδιαιτέρως λόγω της ευκαιρίας που μου δίνεται να έχω αυτή την επαφή με τον κόσμο. Έχω την ευκαιρία να μιλήσω για τα πραγματικά προβλήματα, να μοιραστώ με τον κόσμο, και διαμέσου του κόμματος που με τίμησε προσφέροντάς μου μια θέση στο ψηφοδέλτιο, τις δικές μου ιδέες και να προωθήσω κάποιες απόψεις και έναν πολιτικό λόγο που ίσως να φέρει και το δικό μου πολιτικό στίγμα. Σε αυτά στέκομαι. Οτιδήποτε άλλο αφορά την πολιτική μου διαδρομή στο μέλλον νομίζω πως θα εξαρτηθεί και από την ανταπόκριση του κόσμου.

 

 

- Είχατε παλαιότερα επαφή με το ΑΚΕΛ;

 

- Κομματικό μέλος -αν αυτό ρωτάτε- δεν είμαι, αλλά είναι επίσης προφανές ότι η πολιτική συγγένεια προϋπήρχε, όπως επίσης οι επαφές και οι κοινές δράσεις σε πάρα πολλά θέματα που αφορούν την κοινωνία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη λύση του Κυπριακού? Συνεπώς υπήρχε πολιτική σχέση, αλλά δεν ήταν δομημένη όπως είναι σήμερα.

 

 

- Σας προβλημάτισε ότι δίνετε πλέον ένα συγκεκριμένο κομματικό στίγμα;

 

- Καθόλου δεν με προβλημάτισε. Θα ήταν εύκολο να πω ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση. Δεν ήταν όμως δύσκολη απόφαση. Ήταν μια συνειδητή απόφαση την οποία στηρίζω και υποστηρίζω. Αν ήθελα να βγω στο πολιτικό προσκήνιο για να προωθήσω ως ανεξάρτητος τις ιδέες τις οποίες πρεσβεύω, θα μπορούσα να το πράξω. Θεώρησα όμως ότι θα ήμουν χρησιμότερος μέσα από μια οργανωμένη μορφή πολιτικής δράσης, και η δημοκρατικότερη μορφή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πολίτευμά μας είναι μέσω των κομμάτων, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζω ότι κάποιος μπορεί να έχει και άλλες επιλογές, όπως οι ΜΚΟ και διάφορα άλλα επίπεδα δράσης.

 

 

 

 

Κοντά στην Ευρώπη
- Θεωρείτε πως αυτές οι ευρωεκλογές γίνονται με όρους Ευρώπης ή με όρους που επιβάλλει η εσωτερική πολιτική κατάσταση;

 

- Είμαστε πλέον των 40 ημερών στην προεκλογική περίοδο και νομίζω πως έχω αποκτήσει μια καλή αίσθηση της ρητορικής που έχει αναπτυχθεί, η οποία σε γενικές γραμμές είναι ρητορική κυπριακών ζητημάτων και δεν πρέπει να μας ενοχλεί. Τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία είναι και ευρωπαϊκά, με την έννοια ότι ο τρόπος που θα λυθούν εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα επιλέξει να πορευτεί. Φέρνω ως παράδειγμα τη λιτότητα, την ανεργία, τη μετανάστευση, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία? Αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τη δική μας κοινωνία είναι και ευρωπαϊκά και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά ζητήματα που συζητούνται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο είναι την ίδια στιγμή και κυπριακά.

 

 

- Η Αριστερά, όπως τη γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες στον ελλαδικό και τον κυπριακό χώρο, χαρακτηριζόταν και από κάποιου είδους ευρωσκεπτικισμό, διατηρώντας κάποιες αποστάσεις. Εσείς νιώθετε ότι έχετε αυτές τις αποστάσεις από την Ευρώπη;

 

- Μπα, καμιά απόσταση. Είμαι πολύ κοντά στην Ευρώπη, ίσως και λόγω επαγγέλματος, καθώς συμμετέχω σε πολλές δράσεις που έχουν ως αφετηρία το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ξεκινώ με το ότι θεωρώ τον εαυτό μου κομμάτι της ευρωπαϊκής ακαδημαϊκής κοινότητας. Ως προς το πολιτικό σκέλος, δεν είμαι βέβαιος ότι υιοθετώ τον όρο ευρωσκεπτικισμός. Προσωπικά βλέπω τον εαυτό μου να έχει μια δημιουργικά κριτική στάση όχι απέναντι σε όλα, αλλά σε πολλά πράγματα που συμβαίνουν στην ΕΕ.

 

 

- Αυτή η κριτική στάση οδηγεί σε τάσεις ή θέσεις αποχώρησης από την ΕΕ;

 

- Οδηγεί σε θέσεις βελτίωσης που, αν υιοθετηθούν, στη δική μας αντίληψη θα έχουμε μια καλύτερη και δικαιότερη Ευρώπη. Είμαστε ευχαριστημένοι με την ακραία λιτότητα που εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες; Είναι αυτή η λύση για τα προβλήματα της οικονομίας και προς το συμφέρον των λαών της Ευρώπης; Μας απασχολεί ότι η φτωχοποίηση, κυρίως σε χώρες του Νότου, είναι και αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων πολιτικών λιτότητας; Υπάρχει μια άλλη καλύτερη διαχείριση του ευρωπαϊκού πλούτου που θα έχει ως αφετηρία το κράτος πρόνοιας, την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη μέσα σε δικαιότερα πλαίσια; Αυτά είναι ερωτήματα που νομίζω ότι μπορεί να απαντήσει η Αριστερά με δημιουργικά κριτικό τρόπο.

 

 

Τι σημαίνει ευρωπαϊκή λύση;
- Μου κάνει εντύπωση που δεν κάνατε αναφορά στο Κυπριακό. Δεν το θεωρώ αρνητικό, αλλά το Κυπριακό, διαχρονικά, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μονοπωλούσε τον δημόσιο λόγο.

 

- Δεν το παραγνωρίζω το Κυπριακό, αλλά νομίζω πως αξίζει να το δούμε ως ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Εγώ έθεσα τον εαυτό μου απέναντι σε αυτή τη ρητορική που αναπτύχθηκε, κυρίως την τελευταία δεκαετία, περί μιας ευρωπαϊκής λύσης. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει ευρωπαϊκή λύση και ούτε πιστεύω ότι η ΕΕ έχει μέσα στο συλλογικό σκεπτικό και τη σοφία της μιαν ιδέα η οποία να προωθεί κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο λύσης του Κυπριακού.

 

 

- Δεν είναι ευρωπαϊκή μια λύση που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο;

 

- Είναι μια λύση η οποία, αν υιοθετήσει βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, πιστεύω ότι θα την καταστήσει δικαιότερη και βιώσιμη. Το αν θεωρούμε όμως ότι η ΕΕ, ως θεσμός και οργανισμός, θα έρθει και θα επιβάλει αυτές τις αρχές και τις αξίες στη λύση του Κυπριακού, νομίζω πως θα ήταν αφέλεια που αγγίζει τα όρια της μη δημιουργικής προσέγγισης σε σχέση με το τι θα πρέπει να περιμένουμε. Το πλαίσιο είναι σαφές. Επιδιώκουμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αν αρχίσει ο καθένας και δίνει τη δική του ερμηνεία για ευρωπαϊκή λύση, σωστό περιεχόμενο και διάφορα άλλα, νομίζω πως αυτό μολύνει τη δυνατότητά μας να καταλήξουμε σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει ως πλαίσιο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Δεν λέω ότι γίνεται εκ προθέσεως, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως συμβαίνει.

 

 

Πολιτική και διαφθορά
- Είσαστε κριτικός έναντι του πολιτικού μας συστήματος; Τώρα δεν βρισκόσαστε στην πλευρά των υποψηφίων αλλά στην πλευρά του πολιτικού συστήματος.

 

- Νομίζω ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις μου και η αρθρογραφία μου τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι μπορώ να ασκήσω και κριτική. Δεν σημαίνει ότι, επειδή κάποιος ασκεί κριτική στα λάθη που διαπιστώνει στο πολιτικό σύστημα, πρέπει να παραμένει έξω από αυτό. Εξάλλου όταν ασκείς κριτική ως προς κάποιες αδυναμίες της πολιτικής μας ζωής και μετά η ίδια αυτή πολιτική ζωή σού ζητά να συμμετάσχεις για να βελτιώσεις κι εσύ με τον τρόπο σου τις αδυναμίες, θα ήταν τουλάχιστον υποκριτικό εκ μέρους μου να παραμείνω εκτός. Ποιες είναι οι επιλογές; Μένω έξω από αυτό το πολιτικό σύστημα και συνεχίζω να φωνάζω για τις αδυναμίες τις οποίες διαπιστώνω;
Μήπως όμως, διαλεκτικά, η άλλη επιλογή είναι να συμμετάσχεις στο πολιτικό γίγνεσθαι, να θέσεις τις δικές σου ιδέες και να γίνει μια ζύμωση με τις ιδέες του πολιτικού προσωπικού και μέσα από αυτή τη σύνθεση να προκύψει κάτι καλύτερο για τον τόπο;

 

 

- Η πολιτική διαφθείρει;

 

- Είναι αφορισμός. Αν δεχθούμε ότι αυτό ισχύει και δεν χωράει οποιαδήποτε αμφισβήτηση, τότε δεν έχουμε λόγο ύπαρξης στην πολιτική ζωή του τόπου και μάλλον θα πρέπει να επιστρέψουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, κάτι που θα σημαίνει θανάσιμο κίνδυνο για τη δημοκρατία μας. Μέσα από την πολιτική πιθανόν να τεθεί κάποιος ενώπιον του πειρασμού της διαφθοράς, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα βρισκόταν ο ίδιος άνθρωπος εκτός πολιτικής. Από την άλλη όμως υπάρχει το ζήτημα της πολιτικής μας προσωπικής ευθύνης και ακεραιότητας. Αν με τη συμμετοχή στο πολιτικό σύστημα ταυτιζόμαστε με τη διαφθορά, τότε η ίδια η δημοκρατία μας θα πάσχει δομικά πλέον.

 

 

Καθείς και το στίγμα του
- Μήπως η συμμετοχή η δική σας, αλλά και άλλων νέων ανθρώπων, μπορεί να θεωρηθεί ως άλλοθι για το πολιτικό σύστημα που από πολλούς θεωρείται σαθρό και διεφθαρμένο;

 

- Εξαρτάται από εμάς. Ο όρος νέοι άνθρωποι στην πολιτική ή νέοι πολιτικοί δεν ξέρω ποια χρησιμότητα έχει. Ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές του πράξεις και επιλογές που θα καθορίσουν και το αποτέλεσμα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των επιλογών είναι εκείνα τα οποία στο τέλος της ημέρας θα δείξουν αν η είσοδος στην πολιτική νέων ανθρώπων προσφέρει κάτι καινούργιο πραγματικά ή απλώς αλλάζουν οι ηλικίες και οι ιδέες παραμένουν οι ίδιες.

 

 

- Ο ακαδημαϊκός πρέπει να παραμένει ακαδημαϊκός; Προφανώς θα μου απαντήσετε όχι, αφού ήδη είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής.

 

- Ο ακαδημαϊκός έχει χρέος απέναντι στην κοινωνία η οποία τον έταξε να βελτιώσει διάφορα πράγματα τα οποία αναγνωρίζονται ως προβληματικά. Ο ακαδημαϊκός δεν είναι κλεισμένος μόνο στο εργαστήριό του και προσπαθεί να επιλύσει επιστημονικά προβλήματα. Το κάνει και αυτό. Πολλές φορές όμως, ιδιαίτερα σε κοινωνικές επιστήμες, έχει να ασχοληθεί και με τα θέματα της κοινωνίας και του ίδιου του ατόμου μέσα σε αυτή.

 

 

- Το περιβάλλον σας σας ώθησε στην επιλογή της υποψηφιότητάς σας;

 

- Το είδε με πολλή χαρά. Μέσα στην οικογένεια, με τα αδέλφια μου συζητάμε πολιτικά και κάποτε συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Γνωρίζουν την πολιτική μου δράση και πριν ακόμη τεθώ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Νομίζω πως η απόφασή μου μάλλον δεν τους εξέπληξε καν.

 

 

Είμαι υποψήφιος του ΑΚΕΛ

 

- ΑΚΕΛ, Αριστερά, Νέες Δυνάμεις. Πού είστε πιο κοντά; Στο ΑΚΕΛ, την Αριστερά ή τις Νέες Δυνάμεις;

 

- Δεν διαχωρίζονται αυτά. Η μεγάλη αριστερή παράταξη στην Κύπρο εκφράζεται μέσα από το ΑΚΕΛ. Οι Νέες Δυνάμεις είναι ένας ευρύτερος χώρος της Αριστεράς ο οποίος παραδοσιακά συνεργάζεται και με πάρα πολλή επιτυχία με το ΑΚΕΛ σε πάρα πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτή τη στιγμή είμαι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, το οποίο συνεργάζεται με τις Νέες Δυνάμεις. Είμαι υποψήφιος του ΑΚΕΛ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 21:44 (τελευταία ενημέρωση 21:44)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δύο μήνες η μόνιμη υποδομή στα οδοφράγματα

Πολίτης News, 21:03 (τελευταία ενημέρωση 21:03)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοσκοβισί: Χωρίς εκπλήξεις η έκθεση για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Πολίτης News, 20:01 (τελευταία ενημέρωση 20:01)

Επιστροφή
στην αρχή